Past Life Therapy – câteva cuvinte pentru început

● Ce este PLT (Past Life Therapy):

Este o terapie holistică ce se bazează în principal pe rezolvarea problemelor prin găsirea cauzei care de multe ori este într-o altă viață decât cea prezentă.

Ce nu este PLT:

Nu este hipnoză, meditație sau tehnică de iluminare, nu are scop principal vederea de vieți trecute din pură curiozitate, ci doar în scop terapeutic.

● Metoda: Regresie.

Elementul definitoriu al Terapiei prin Regresie este să duci clientul la sursă, la momentul începutului problemei. Așadar avem nevoie de o problemă. Lucrăm prin a focaliza. Fără focalizare se poate face Regresie, dar nu Terapie prin regresie.

Călătoria în trecut este doar o metaforă, noi mergem către viitor, si suntem ancoraţi în prezent → Regresie = accesarea trecutului pe care încă îl purtăm în prezent, elemente din trecut care ne afectează prezentul. Nu are loc o reîntoarcere în vieţile trecute sau în experienţele trecutului. Nu se face călătorie în timp.

Scopul accesării trecutului: identificarea cauzei, înţelegerea cauzei, retrăirea evenimentelor, integrare, eliberarea problemei, asimilarea şi rezolvarea problemelor din trecut. Finalizarea lucrurilor neterminate în vieţile trecute.

Terapia prin regresie are ca rezultat schimbarea vieții. Această schimbare vine sub 3 forme

1. Catharsisul – curăţarea, eliberarea, purificarea, creşterea înţelegerii

Este de 3 feluri

– eliberare emoţională prin care se ajunge la pacea emoţională, calm interior, încredere în sine

– catharsisul mental, prin înțelegerea problemei, ajungându-se la pacea mentală, claritate, eliberarea de credințe rigide

– eliberarea fizică prin care se obține pacea fizică, dispariția problemelor psihosomatice cum ar fi: energia joasă, tensiuni, hipersensibilitate sau simptome fără explicație medicală

2. Integrare – ce implică creșterea personală

3. Transformare – ce implică o schimbare în identitate

Transformarea presupune Integrare și integrarea presupune Catharsis Există mai multe domenii de lucru ce pot fi accesate:

1. vieți trecute care sunt încă prezente în viața actuală prin diferite probleme/ traume (fizice, mentale, emoționale, spirituale). De cele mai multe ori este vorba de o moarte neintegrată sau anumite momente dificile (accidente, boli, șocuri, traume) ce au rămas neîncheiate în acea viață

2. trecutului din această viață (inclusiv perioada intrauterină și momentul nașterii); Nu este nevoie să se meargă într-o viață trecută dacă originea problemei este în această viață

3. vizitarea vieții dintre vieți și a momentul când a fost planificată viața curentă. Se poate spori astfel awarenessul pe mai multe domenii cum ar fi aflare scopului (misiunii) vieții actuale sau ce anume ai de învățat dintr-o anumită viață sau provocare.

4. deși nu în mod specific, dar mai rar, în anumite cazuri, s-a semnalat și progresia sau accesarea viitorului

● Legat de experiența vieților trecute

Credințele personale nu contează. Nu se încurajează, dar nici descurajează clientul să creadă în vieți trecute. Nu se împiedică apariția experienței vieților trecute și nici nu se forțează clientul să ajungă într-o viață trecută sau altă arie a minții. În general nu se încurajează sau descurajează clientul să meargă într-o anumită zonă a minții, doar se încurajează clientul într-un mod general spre a merge oriunde se afla sursa problemei sale. Nu se induce vreo credință sau lipsa acesteia, nu se îndoctrinează, manipulează și nu se convertește.

● Despre Client, Terapeut și relația dintre ei

– este foarte important să existe pătratul încrederii

  1. Încrederea terapeutului în sine. T↔T
  2. Încrederea pacientului în terapeut. P→T                    T ↔ T
  3. Încrederea pacientului în sine. P↔P                           ↑      ↓
  4. Încrederea terapeutului în pacient. T→P                    P ↔ P

– un alt element foarte important se referă la asumarea responsabilității de către client pentru propria vindecare. Astfel clientul și terapeutul vor lucra împreună pentru rezolvarea problemei, dar Terapeutul este mai mult un ghid pentru client, însoțindu-l pe acesta pentru a elibera încărcătura rămasă blocată în trecut. Terapeutul nu este un salvator sau un vindecător care face minuni și ia toate problemele Clientului, fără ca acesta să depună efort. PLT este o terapie centrată pe Client și nu se încurajează dependența Clientului de Terapeut

– cel mai important studiu al PLT si al efectelor acestia de pana acum a fost realizat de Winafred Lucas, care a demonstrat ca in timpul desfasurarii efective a PLT atat pacientul cat si terapeutul au tipare de frecventa ale creierului ce sunt simultan ridicate in frecventele beta si delta si scazute in alfa si theta.

●  Pentru ce fel de probleme cauta oamenii ajutorul PLT?

In urma unor studii realizate de asociatiile de profil din SUA, Olanda si alti terapeuti intre anii 1988-1998 a rezultat ca principalele 4 motive pentru care este solicitat autorul PLT sunt:
1. Frica si fobiile.

2. Probleme in relatiile de cuplu si probleme de inter-relationare in general.

3. Depresiile.

4. Probleme fizice care nu si-au gasit explicatii medicale sau care nu raspund la tratament medicamentos.

Dupa aceste 4 principale motive mai pot fi mentionate:

5. Problemele de ordin sexual.

6. Dependenta.

7. Obezitatea si tulburarile de digestie.

 

Un alt studiu desfășurat în 2010 de către EARTh pe baza declarațiilor a 294 de pacienți a avut următoarele rezultate

Probleme

%

Manifestări somatice

%

Probleme legate de relații

13

Altele

22

Anxietate

10

Oboseală

18

A-ți găsi scopul

9

Dureri de coloană/ spate/ gât

11

Alte probleme

8

Dureri de cap

10

Singurătate/ Pierdere/ Abandon

8

Probleme digestive

8

Identitate: stimă de sine scăzută

7

Probleme de greutate

6

● Ce fel de probleme si ce pacienti sunt nepotriviti pentru regresie si PLT?

Prima conditie pentru PLT este sa poata exista comunicare cu pacientul. Nu poate fi realizata PLT cu pacientii cu care nu se poate vorbi din cauza unui grad avansat de retardare, din cauza unui tratament medicamentos, pacientii care sunt foarte afectati de psihoza – astfel incat nu pot sa isi controleze gandurile si sentimentele sau invers: nu le pot elibera sau pacienti care sufera de autism in grad avansat. Pentru a putea realiza regresia este nevoie de persoane care isi pot explora gandurile si sentimentele si pot face diferenta dintre realitate si fictiune.
Roger Woolger considera lucrul cu vietile trecute prea intens pentru unele persoane.

La contraindicatii mentioneaza:
– Pacienti cu atacuri de panica grave
– Cei care sunt foarte confuzi
– Cei cu depresii profunde/acute
– Cei care prezinta simptome psihotice severe.
– Pacientii care solicita sa fie hipnotizati pentru a se lasa de fumat, a slabi in greutate sau care doresc sa-si imbunatateasca performantele sportive sau sa atinga obiective asemanatoare. Acestia pot aproape de fiecare data sa-si atinga scopurile fara a fi nevoie sa se actioneze la un nivel adanc.
– Pacientii care sunt foarte puternic legati de invataturile religioase care se dezic de reincarnare.
– Pacientii de tip macho (incluzand aici si femeile) care iau in deradere orice este mistic sau paranormal catalogandu-le ca nonsensuri sau ciudatenii.
– Pacientii pot fi nevrotici, sa tremure de frica, sa auda voci, sa aiba personalitati multiple, sa fie depresivi, cu tendinte sinucigase sau criminale. Atata vreme cat ei doresc sa apeleze la PLT si isi asuma raspunderea, se poate lucra cu ei. Nu se poate lucra cu oamenii dependenti, presupunand ca responsabilitatea este o conditie necesara pentru orice tip de terapie orientata catre sine.
– Oamenii cu “mentalitate de pacient”, chiar si dupa sedinte aparent reusite, rareori isi imbunatatesc conditia. Oamenii dependenti de suferinta lor sunt mai degraba cazuri de antiterapie.
– De asemenea si persoanele care refuza sa fie pacienti sunt nepotrivite. Cei care refuza suferinta in orice forma a ei (au uitat sa simta, din cauza ca a simti este prea dureros sau prea amenintator) si astfel sunt nepotriviti cu terapiile exploratorii orientate catre sine. Cei care refuza sa se relaxeze si doresc mereu sa interpreteze, sa comenteze, sa rationeze orice seamana chiar si de departe cu o experienta sau sentiment important, relevant. Cei care nu pot sa traiasca sau sa retraiasca. Toti acestia sunt interesanti din punct de vedere al provocarii intelectuale insa sunt pe drum infundat spre catharsis. Oamenii care vor sa scape de probleme fara sa le afle cauzele.
– Oamenii care au vizitat pe altii pentru a auzi lucruri despre ei se asteapta ca un terapeut de PLT sa faca acelasi lucru. Nu vin ca sa “produca” ci ca sa consume. Sau se asteapta la cirurgie psihica. Vor sa fie hipnotizati si sa se intoarca la normal cand totul s-a terminat. Sau cei care vor sa fie martorii unor vindecari miraculoase. Cei mai dificili presupun ca li se cuvine asa ceva. Au suferit destul si s-au rugat din rasputeri sa fie vindecati. Altii vor doar sa auda ca sunt speciali.

● Zece motive pentru care terapia prin regresiesi PLT sunt potrivite:
1. Suferinte vechi: frica paralizanta, disperare de nesuportat, valuri de tristete, confuzie innebunitoare. Aceastea provin din traume vechi care sunt urmarite si rezolvate cu regresie obisnuita.
2. Sentiment de fara iesire. Cand nu vezi nicio cale de iesire. Manie tacuta fara manifestare. Terapie apropiata de regresia normala (adeseori legata de experienta mortii sau a incarcerarilor indelungate), terapie asupra trupului (spre ex. acupunctura) si interventiile cu bioenergie sunt indicate pana cand libertatea a fost recastigata si energia blocata isi reia curgerea fireasca.
3. Singuratatea si abandonul. Acestea necesita regresia la momentul cand au inceput aceaste sentimente si in special chiar inainte de a incepe: intoarcerea la sursa.
4. Inhibitia. Niciodata nu te poti integra cu usurinta in multime. Sentimentul de a fi pe dinafata, de spectator. Sentimentul ca esti neindemanatec, timid, retras. De multe ori vina sau rusine reale sau prin autoconvingere. Este indicata personificarea (lucrul cu sub-personalitatile) in special lucrul cu copilul din noi este indicat.
5. Tendinta de a se supune, de se resemna. Adaptarea exagerata la ceilalti. Lipsa impunerii in fata celorlalti. Imposibilitatea de a sta/ramane in spatiul propriu, in propria energie.
6. Sentimentul de a fi pierdut. Pierderea drumului sau sa nu stii pe ce drum sa o apuci.
7. Impotrivire corporala. Suferinte de ordin fizic fara cauza medicala sau care nu raspund la tratament medical.
8. Introspectia ineficienta. Stim care este problema si ce avem de facut dar nimic nu se schimba.
9. Probleme in cuplu. Legaturi puternice cu altcineva decat partenerul/partenera. Eforturile de a rupe aceste legaturi sunt fara rezultat.
10. Descoperirea de Sine. Cautarea in necunoscut, parti nedescoperite din noi insine sau talente neasteptate. Curiozitate. Explorare libera mai mult decat terapie.

 

Referințe:

  • TenDam, Hans – Deep Healing. A practical outline of Past-Life Therapy, Tasso Publishing, Amsterdam, 1996

Internet:

3 Comments

Add Yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.